Indeed, for those who do not believe in the Hereafter, We have made pleasing to them their deeds, so they wander blindly. [Quran 27:4]

Monday, December 30, 2013

Tutorial - macam mana nak letak lagu dalam blog (like me)

ASSALAMUALAIKUM :)

bismillah, tujuan buat tuto ni sebab kawan sebaya aku kt asefm yg request haa da alang alang macam tu aku buat tuto jela sbb nanti kalau aku cakap je takut dia tak faham pulak hehe so here go follow her askfm HERE haaa . so meera here we go !

first pergi kat scm music player haa kalau nak senang tekan je tulisan scm music player yg kat blog aku tu :)





bila da tekan nanti dia akan keluar benda ni [refer gambar kt bawah]



so apa yang korang nak buat bila da keluar gambar tu ? senang je

  1. korang choose skin , sukati nak pilih warna apa ikut taste korang la :) da pilih ? tekan button next kat bawah tu.
  2. then, korang tekan button edit playlist [sebelah choose skin] and letak lagu . 
  3. okay untuk letak lagu pulak korang boleh guna mp3 link/soundcloud track/youtube adress . but, i prefer youtube address la sebab lagi mudah
  4. cara nak amik youtube address, macam biasa pergi kat youtube dulu then pilih lagu yang korang nak letak kt blog korang then, copy je link atas tu. semuaa ok ? :)
- bila da ada address youtube tu korang paste kan je kt edit playlist . paste kt column song url tau 

 -then, tekan configure setting, haa yg tu korang setting la ape yg patut . kalau tak buat pape pun boleh . da siap ? tekan button DONE kat bawah tu .

- nanti dia akan bagi korang html code, pastu korang paste je kat blog korang . caranya ?

dashboard > layout > add a gadget > HTML/ java script > save

da siap ! senang kan ? haa kalau tak faham jugak boleh ask kat askfm wa hoho here




#p/s lagi 2 hari nak balik maktab barabg tak habis pack lagi adeshhh 












Post a Comment